Tüketici Fiyat Endeksi Nedir?
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), tüketicilerin tüketim malları ve hizmetlerinden oluşan bir pazar sepeti için ödedikleri fiyatlardaki zaman içindeki ortalama değişimin bir ölçüsüdür. Endeksler yerel ve genel olarak açılır. Ayrıca, belirli kamu hizmetleri, otomotiv yakıtı ve gıda ürünlerinin ortalama fiyat verileri de mevcuttur. TÜFE, fiyatların ağırlıklı ortalamasıdır ve toplam tüketici harcamalarını temsil eder. Enflasyon ve deflasyon ölçümünde kullanılır. TÜFE raporu, mal ve hizmet üreticilerinin ödediği fiyatlardaki değişiklikleri ölçen üretici fiyat endeksinden (ÜFE) farklı bir anket metodolojisi, fiyat örnekleri ve endeks ağırlıkları kullanır.
Türkiye’de TÜFE verileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanarak açıklanır. TÜFE sadece enflasyonun ölçümünde değil, aynı zamanda ekonomik analizlerde, ücret ayarlamalarında, kira artış oranlarının belirlenmesinde ve sosyal yardımların güncellenmesinde kullanılır. Örneğin, emekli maaşları ve sosyal yardımlar belirli dönemlerde TÜFE’ye göre yeniden düzenlenir, böylece enflasyonun bireylerin satın alma gücü üzerindeki etkisi dengelenmeye çalışılır. TÜFE’nin yükselmesi, genel fiyat seviyesinin arttığını ve enflasyonun yükseldiğini, dolayısıyla tüketicilerin satın alma gücünün azaldığını gösterir. Düşen TÜFE ise fiyat artışlarının sınırlı olduğunu ve enflasyonun kontrol altında olduğunu gösterir.
ABD’de ise aylık TÜFE verileri, fiyatların hem aylık bazda hem de yıllık bazda (yani önceki 12 ayda) ne ölçüde arttığını veya azaldığını izler. BLS verileri, her biri birçok kategori ve bileşen içeren yedi tablo içermesine rağmen, iki veri noktası yaygın olarak takip edilmektedir:
1- Başlık TÜFE, tipik bir hanenin harcamalarını yansıtmaya çalışan bir sepetteki tüm mal ve hizmetleri (yaklaşık 94.000 adet) temsil eder.
2- Çekirdek TÜFE, aylık bazda dalgalı olabilen ve manşet rakamı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilen gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutar. Çekirdek TÜFE, dalgalanmayı yumuşatmaya çalışır.TÜFE, ABD için ekonominin döngüler boyunca nasıl hareket ettiğini gösteren bir barometre ve ekonomik politikaların etkinliğini ölçen bir gösterge olarak faydalıdır. Enflasyon çok yüksekse veya çok hızlı artıyorsa, bu durum ekonominin aşırı ısındığının bir işareti olabilir. Fiyatlar düşüyorsa, bu durum ekonominin yavaşladığının bir işaretidir.
GBPUSD, Günlük

Günlük zaman serilerinde döviz ikilisi içerisinde ralli devam ediyor. Fiyat direnç seviyesinden geriledikten sonra destek seviyesini test ediyor. Bu noktada iki farklı senaryoya hazır olmak gerek;
- Fiyatın düşmeye devam etmesi durumunda hedef 1.32670,
- Fiyatın destek seviyesinden geri yükselmesi durumunda ise hedef 1.37490 olacaktır.
EURUSD, Günlük

Günlük zaman serilerinde fiyat yükselen bir trend içerisinde düzeltme periyotlarını tamamlamaya çalışıyor. Stochastik ise aşırı satış bölgesinde yükseliş sinyallerini destekliyor.
- Fiyatın yükselmeye devam etmesi durumunda hedef 1.18170 olacaktır.